Diving in the PhilippinesDuiken in de Filippijnen

Start
Duiklocaties
Filipijnen Info
Prijzen
Reizen
Resort
Trail Tochten
Contact
Links

 

 

 

Filippijnen info

 

Mag ik beginnen met U iets te vertellen over het land de Filippijnen en haar bewoners.

De cultuur van de Filippijnse inwoners is ontstaan door de culturen van de door de eeuwen heen overheersende vreemde mogendheden en hun immigranten. De Maleis, Chinese, Spaanse en Amerikaanse. Kenmerken van al deze culturen zijn: beminnelijkheid, tolerantie, hoffelijkheid, bep. denkwijze, goede verstandhouding, geloof, sport, schoolsystemen etc.

 

Wat de bekendheid van het land betreft is er de laatste jaren heel veel veranderd. Na leider Marcos

kwam Cory Aquino. De Filippijnen kwamen toen meer in het nieuws. Na Fidel Ramos is nu Gloria Macapagal Arroyo de president.

 

Middels uitgebreide documentaires heeft U het indringende verschil tussen rijkdom en armoede kunnen zien en lezen op de TV en in de kranten. U heeft echter ook kunnen genieten van de prachtige beelden van de wonderbare natuur en de vriendelijke glimlach van de bevolking. De Filippijnen is eigenlijk een langgerekte archipel van duizenden eilanden en eilandjes, waarvan er maar acht echt belangrijk zijn in omvang. In totaal zijn er meer dan 7100 eilandjes.

 

Elk eiland is verschillend en biedt iets speciaals, zoals witte zandstranden, groene bossen, maar ook besneeuwde bergtoppen. Er is een rijk onderwater leven. Middels goed uitgeruste duikscholen met goede instructeurs kunt U daar ook optimaal van genieten. Ook voor liefhebbers van natuur en cultuur is er voldoende te beleven. Er zijn volop eeuwenoude gebouwen, musea en kerken over het gehele land te vinden. De zuidelijkste eilanden, de Sulu-archipel, liggen net ten noorden van Borneo, een deel van Indonesië. De noordelijkste eilandjes van de Filippijnen liggen slechts enkele kilometers verwijdert van Taiwan.

 

Het land is ongeveer 9 maal zo groot als Nederland. Het heeft nu ruim 84 miljoen inwoners. De hoofdstad is Manilla. Het zgn. "Metro Manilla", omvattende de stad Manilla zelf en alle voorsteden rondom Manilla, herbergt alleen al meer dan 16 miljoen mensen. Het ligt centraal op het belangrijkste eiland Luzon. Philippine Air Lines vliegt sinds medio 1998 niet meer van Europa naar Manilla. Diverse maatschappijen vliegen wel regelmatig naar Manilla of zelfs direct naar Cebu City.


Het grootste eiland is echter Mindanao, in het zuiden van het land. Dit is een geweldig groot agrarisch productiegebied, met o.a. veel ananas, bananen en rijst. Zaken als verzet en landhervorming spelen op dit eiland een grote rol. In het zuiden van Mindanao wonen nogal wat moslims, die de huidige regering weer voor andere problemen stellen, o.a. zelfbestuur.


De rest van de bewoners van de Filippijnen is overwegend christelijk.

Tussen Luzon en Mindanao ligt de uit vele eilanden samengestelde Visayas archipel. Het belangrijkste eiland is Cebu. Hierop is gevestigd, de naast Manilla belangrijkste stad van de Filippijnen, nl. Cebu City. Een stad met ruim 4 miljoen inwoners. Het toerisme is hier zeer groot. Ook op andere eilanden begint het toerisme ook toe te nemen. Het mooiste en tevens zuiverste eiland, Palawan, is wat toerisme betreft in opkomst. Hier is veel natuur nog ongerept. De Filippijnen staan bekend om hun mooie duikgebieden. Het Scuba-duiken kan op veel plaatsen beoefend worden. Weinig reisbureaus zijn gespecialiseerd in reizen naar de Filippijnen. Net als over de vliegreizen kunnen wij U hierover vrijblijvend adviseren en goede adviezen geven.

 

De Filippijnen voeren veel agrarische producten uit, zoals rietsuiker, gedroogde kokosnotenvlees, kokosnotenolie, bananen en heel veel ananas in blik. Ook exporteert men grondstoffen zoals hout, koper, chroom en goud. Andere belangrijke export artikelen zijn zgn. vlechtmandjes, houtsnijwerk, schelpen etc.
Voor eigen gebruik wordt er maïs, rijst en zoete aardappelen verbouwd. Er wordt veel vis gevangen, geëxporteerd en gegeten.

 

Het land lijdt regelmatig onder natuurrampen, zoals tyfoons, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen etc. Daardoor ontstaat telkens grote schade die, gezien de beperkte geldmiddelen niet altijd hersteld kan worden. Door de enorme bevolkingsaanwas en het gebrek aan grote industrieën, vooral op het platte land, is het nogal arm. Er is een groot verschil russen rijk en arm. Mede door de Amerikaanse invloed heeft de jeugd een redelijk opleiding nivo.

 

Er is een tijdsverschil met de Filippijnen van 7 uur wintertijd en 6 uur zomertijd. Het is er dan later dan hier. Het klimaat is tropisch. Vooral in hun wintertijd is het er zeer aangenaam vertoeven voor ons Europeanen. Temperaturen rond de 28 graden. In de zomermaanden kan de temperatuur in sommige streken oplopen tot ver boven de 40 graden.

 

De taal die op de Filippijnen gesproken wordt is Tagalog. Ieder eiland en vele provinciën hebben echter hun eigen dialect. Dit zijn er meer dan 100. Door de Amerikaanse invloed wordt er op heel de Filippijnen ook Engels gesproken. Dit is een groot voordeel t.o.v. andere Aziatische landen.

 

Sabang Beach is gelegen op het eiland Mindoro ten zuiden van de havenstad Batangas.(Batangas ligt onder Manilla) De streek is erg bekend om zijn mooie duiksites en nachtleven. Bent u trouwens nog alleenstaand dan vindt u deze Philippine Dating pagina misschien ook wel interessant.